video utifilm Montenegro

Montenegró

Földrajz

Fekvése, határai

Nyugaton Horvátország, északon Bosznia és Hercegovina, keleten Szerbia, délen Albánia és az Adriai-tenger határolja.

Domborzat

Montenegro európai viszonylatban viszonylag ritkán lakott hegyvidéki terület a Dinári-hegységben. Élesen leereszkedő hegyek alkotják öblökkel tagolt partját az Adria mentén. Legnagyobb öble a Cattarói-öböl, vagy másként Kotori-öböl.

A montenegrói part az Adriai-tenger délkeleti részén helyezkedik el, Horvátország és Albánia között. 260,2 km hosszú, melyből a szárazföldi part hossza 249,1 km, a szigetek partvonalának hossza: 11,1 km. A tenger gyorsan mélyül, az Adria legmélyebb pontja Montenegró partjai előtt található, 1280 m.

A parttal szinte párhuzamosan a Dinári-hegység magas vonulatai követik egymást észak-déli irányt követve sorrendben: a Njegoš, a Golija, a Durmitor, a Ljubisilja és a Javorje, ettől délre a Lovcen, a Maganik, a Sinjajevina, majd a Komovi-hegység és a Prokletije. Az északi vonulatok egyúttal a Dinári-hegység és egész Montenegro legmagasabb csúcsai. Központi hegymasszívuma a Durmitor, Montenegro legmagasabb pontjával, a Bobotov Kuk (2 522 m) csúccsal.

Sík vidék igen kevés akad az országban, mindössze a Szkadari-tó mentén illetve a Niksici-mezőségen található alacsonyabban fekvő terület.

Vízrajz

A Szkadari-tó, vagy Shkodrai-tó (Skadarsko jezero) a Balkán-félsziget legnagyobb tava Albánia és Montenegró határvidékén. Fő folyói a Lim, a Tara és a Piva. Az utóbbin víztároló épült. A Tara és a Piva összefolyásánál keletkezik a Drina.A Zeta, Bojana és a Morača nagy szerepet játszanak a mezőgazdaságban és halászatban.

Éghajlat

Délen mediterrán a klíma, melynek jellemzői a gyakori napsütéses időjárás és enyhe csapadék a nyári időszakban. Télen a tenger mentén esős az időjárás - főleg Boka Kotorska-ban. Közép-Montenegróban mérsékelt kontinentális klíma uralkodik, de erős hatása van a mediterrán éghajlatnak, köszönhetően a Bojana, Zeta és a Morača folyóknak. Északon mérdsékelt kontinentális az éghajlat, sűrű csapadékokkal, főleg az őszi és téli időszakban.

Történelem

A szláv törzsek a helyi romanizált illír lakosság maradékaival keveredve az ország területén létrehoztak egy független fejedelemséget Duklja néven a 10. században, amit 1077-ben VII. Gergely pápa független állammá nyilvánított. Duklját később a Bizánci Császárság elfoglalta, és a területen több megyét hozott létre; ezek a megyék együtt alkották a Zeta nevű provinciát. A XIII. századtól Montenegró mai területének nagy része a középkori szerb állam részét képezte. Később az Oszmán Birodalom elfoglalta a terület nagy részét.

Montenegrót 1878-ban a berlini kongresszuson ismerték el független államnak. 1910-ben Nikola fejedelem kikiáltotta a királyságot és ő lett az ország első királya. 1916-ban a király elvesztette hatalmát, amikor az Osztrák–Magyar Monarchia elfoglalta az ország területét. A központi hatalmak veresége után 1918. november 13-án a montenegrói szerb nép Nagy nemzetgyűlése kimondta a Petrović dinasztia trónfosztását, és az ország csatlakozását Szerbiához. 1918. december 1-jén kiáltották ki a Szerb-Horvát-Szlovén Királyság megalakulását, melynek Montenegró is része lett.

1941 áprilisában Montenegró olasz megszállás alá került. A háború végeztével a Josip Broz Tito vezette partizánmozgalom irányítása alatt egyesítették a jugoszláv területeket. Montenegró 1991-ig a Jugoszláv Szocialista Szövetségi Köztársaság 6 tagállamának egyike volt. Jugyoszlávia szétesése után 1992-ben létrejött a Jugoszláv Szövetségi Köztársaság, melynek két tagállama Montenegró és Szerbia voltak. 2003-ban jött létre Szerbia és Montenegró Államközössége, amely a két állam laza szövetségén alapult.

2006. május 21-én a montenegrói nép megszavazta függetlenségét, ami június 3-án lépett hatályba. Montenegró a világ 194. és egyben legfiatalabb állama.

2006. május 21-én, az EU-val három évvel korábban aláírt átmeneti egyezmény menetrendjének megfelelően népszavazást rendeztek arról, hogy Montenegró továbbra is része legyen-e Szerbia és Montenegró államszövetségnek, vagy függetlenedjen tőle. Az Európai Unió 55%-os küszöbhöz kötötte a montenegrói függetlenség lehetőségét. A referendum eredménye alapján a montenegrói lakosok 55,5%-a szavazott a Szerbiától való függetlenségre. A különválás hivatalosan 2006. június 3-án lépett életbe, az Európai Unió Külügyminiszteri Tanácsa pedig 2006. június 12-én ismerte el.

Milo Đukanović montenegrói kormányfő hívei az előzetes eredmények hallatára azonnal az utcákra vonultak, és a nemzeti zászlót lobogtatva ünnepeltek. A kormányfő célul tűzte ki az ország EU-csatlakozását Bulgáriát, Romániát es Horvátországot követve, viszont Szerbiát, Macedóniát és Albániát megelőzve. Az ellenzéki blokk politikusai már előre bejelentették, hogy a végeredmény megállapítása után kérni fogják a szavazatok újraszámlálását.

Gazdasági ágazatok

Turizmusa az ország egyik húzóágazatává válhat, kiemelkedő szépségű tengerparti üdülőhelyei: Budva, Sveti Stefan, Herceg Novi, Tivat. Az ország másik természetes gazdasági ága a halászat.Forrás: Wikipedia.

Ha a fenti cikk felkeltette érdeklődését az alábbi utazásokat ajánljuk Önnek!
[@hotelDiscount]Hotel Marija ***
Montenegro,
Kotor
Ellátás: reggeli
Utazás egyénileg
Időtartam: 8 nap / 7 éj
már.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.
jan.
feb.
Legolcsóbb indulás:
2015. november 21.
85 380 Ft
Részletek
[@hotelDiscount]Hotel Palas ****
Montenegro,
Petrovac
Ellátás: választható
Utazás egyénileg
Időtartam: 8 nap / 7 éj
már.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.
jan.
feb.
Legolcsóbb indulás:
2015. október 24.
83 912 Ft
Részletek
[@hotelDiscount]Hotel Vardar ****
Montenegro,
Budva
Ellátás: reggeli
Utazás egyénileg
Időtartam: 8 nap / 7 éj
már.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.
jan.
feb.
Legolcsóbb indulás:
2015. október 03.
157 120 Ft
Részletek
[@hotelDiscount]Ada Bojana - Naturista Üdülőtelep **
Montenegro,
Ulcinj
Ellátás: félpanzió
Utazás egyénileg
Időtartam: 8 nap / 7 éj
már.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.
jan.
feb.
Legolcsóbb indulás:
2015. október 24.
53 268 Ft
Részletek
[@hotelDiscount]Montenegró
Montenegro,
Körutazás Montenegróban
Ellátás: félpanzió
Utazás busszal
Időtartam: 5 nap / 4 éj
már.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.
jan.
feb.
Legolcsóbb indulás:
2015. július 01.
76 410 Ft
Részletek
Iratkozz fel az utazási tippjeinkre!
Miért érdemes nálunk foglalni?
  • Megbízható, minőségi partnerek
  • Gyors, online ügyintézés
  • 22:00-ig hívható ügyfélszolgálat
  • Akár már ma utazhat
  • Több száz hazai szállás kínálata
  • Több ezer külföldi utazási ajánlat
  • Több százezer elégedett ügyfél
  • Változatos úti célok

(-%) 2015 Előfoglalás

Foglalja le nyaralását kedvezményes áron!

Hajóutak

Fedezze fel a világot luxus körülmények között egy hatalmas tengerjáró hajón. Mindenki a fedélzetre!

Kulturális körutazások

Fedezd fel távoli tájak izgalmas városait és ma is velünk élő történelmét!

Egzotikus utazások

Töltse szabadságát valamelyik egzotikus országban, legyen szó tengerparti pihenésről, vagy körutazásról.

1056 Budapest, Váci utca 9. | Adószám: 23686355-2-41 | MKEH: U-001481
legyen a partnerünk | adatvédelem | ászf | impresszum - minden jog fenntartva ©2014