Videók
Ismertető

Montenegró

Földrajz

Fekvése, határai

Nyugaton Horvátország, északon Bosznia és Hercegovina, keleten Szerbia, délen Albánia és az Adriai-tenger határolja.

Domborzat

Montenegro európai viszonylatban viszonylag ritkán lakott hegyvidéki terület a Dinári-hegységben. Élesen leereszkedő hegyek alkotják öblökkel tagolt partját az Adria mentén. Legnagyobb öble a Cattarói-öböl, vagy másként Kotori-öböl.

A montenegrói part az Adriai-tenger délkeleti részén helyezkedik el, Horvátország és Albánia között. 260,2 km hosszú, melyből a szárazföldi part hossza 249,1 km, a szigetek partvonalának hossza: 11,1 km. A tenger gyorsan mélyül, az Adria legmélyebb pontja Montenegró partjai előtt található, 1280 m.

A parttal szinte párhuzamosan a Dinári-hegység magas vonulatai követik egymást észak-déli irányt követve sorrendben: a Njegoš, a Golija, a Durmitor, a Ljubisilja és a Javorje, ettől délre a Lovcen, a Maganik, a Sinjajevina, majd a Komovi-hegység és a Prokletije. Az északi vonulatok egyúttal a Dinári-hegység és egész Montenegro legmagasabb csúcsai. Központi hegymasszívuma a Durmitor, Montenegro legmagasabb pontjával, a Bobotov Kuk (2 522 m) csúccsal.

Sík vidék igen kevés akad az országban, mindössze a Szkadari-tó mentén illetve a Niksici-mezőségen található alacsonyabban fekvő terület.

Vízrajz

A Szkadari-tó, vagy Shkodrai-tó (Skadarsko jezero) a Balkán-félsziget legnagyobb tava Albánia és Montenegró határvidékén. Fő folyói a Lim, a Tara és a Piva. Az utóbbin víztároló épült. A Tara és a Piva összefolyásánál keletkezik a Drina.A Zeta, Bojana és a Morača nagy szerepet játszanak a mezőgazdaságban és halászatban.

Éghajlat

Délen mediterrán a klíma, melynek jellemzői a gyakori napsütéses időjárás és enyhe csapadék a nyári időszakban. Télen a tenger mentén esős az időjárás - főleg Boka Kotorska-ban. Közép-Montenegróban mérsékelt kontinentális klíma uralkodik, de erős hatása van a mediterrán éghajlatnak, köszönhetően a Bojana, Zeta és a Morača folyóknak. Északon mérdsékelt kontinentális az éghajlat, sűrű csapadékokkal, főleg az őszi és téli időszakban.

Történelem

A szláv törzsek a helyi romanizált illír lakosság maradékaival keveredve az ország területén létrehoztak egy független fejedelemséget Duklja néven a 10. században, amit 1077-ben VII. Gergely pápa független állammá nyilvánított. Duklját később a Bizánci Császárság elfoglalta, és a területen több megyét hozott létre; ezek a megyék együtt alkották a Zeta nevű provinciát. A XIII. századtól Montenegró mai területének nagy része a középkori szerb állam részét képezte. Később az Oszmán Birodalom elfoglalta a terület nagy részét.

Montenegrót 1878-ban a berlini kongresszuson ismerték el független államnak. 1910-ben Nikola fejedelem kikiáltotta a királyságot és ő lett az ország első királya. 1916-ban a király elvesztette hatalmát, amikor az Osztrák–Magyar Monarchia elfoglalta az ország területét. A központi hatalmak veresége után 1918. november 13-án a montenegrói szerb nép Nagy nemzetgyűlése kimondta a Petrović dinasztia trónfosztását, és az ország csatlakozását Szerbiához. 1918. december 1-jén kiáltották ki a Szerb-Horvát-Szlovén Királyság megalakulását, melynek Montenegró is része lett.

1941 áprilisában Montenegró olasz megszállás alá került. A háború végeztével a Josip Broz Tito vezette partizánmozgalom irányítása alatt egyesítették a jugoszláv területeket. Montenegró 1991-ig a Jugoszláv Szocialista Szövetségi Köztársaság 6 tagállamának egyike volt. Jugyoszlávia szétesése után 1992-ben létrejött a Jugoszláv Szövetségi Köztársaság, melynek két tagállama Montenegró és Szerbia voltak. 2003-ban jött létre Szerbia és Montenegró Államközössége, amely a két állam laza szövetségén alapult.

2006. május 21-én a montenegrói nép megszavazta függetlenségét, ami június 3-án lépett hatályba. Montenegró a világ 194. és egyben legfiatalabb állama.

2006. május 21-én, az EU-val három évvel korábban aláírt átmeneti egyezmény menetrendjének megfelelően népszavazást rendeztek arról, hogy Montenegró továbbra is része legyen-e Szerbia és Montenegró államszövetségnek, vagy függetlenedjen tőle. Az Európai Unió 55%-os küszöbhöz kötötte a montenegrói függetlenség lehetőségét. A referendum eredménye alapján a montenegrói lakosok 55,5%-a szavazott a Szerbiától való függetlenségre. A különválás hivatalosan 2006. június 3-án lépett életbe, az Európai Unió Külügyminiszteri Tanácsa pedig 2006. június 12-én ismerte el.

Milo Đukanović montenegrói kormányfő hívei az előzetes eredmények hallatára azonnal az utcákra vonultak, és a nemzeti zászlót lobogtatva ünnepeltek. A kormányfő célul tűzte ki az ország EU-csatlakozását Bulgáriát, Romániát es Horvátországot követve, viszont Szerbiát, Macedóniát és Albániát megelőzve. Az ellenzéki blokk politikusai már előre bejelentették, hogy a végeredmény megállapítása után kérni fogják a szavazatok újraszámlálását.

Gazdasági ágazatok

Turizmusa az ország egyik húzóágazatává válhat, kiemelkedő szépségű tengerparti üdülőhelyei: Budva, Sveti Stefan, Herceg Novi, Tivat. Az ország másik természetes gazdasági ága a halászat.Forrás: Wikipedia.

Képek
Ha a fenti ajánlat tetszett, ezeket is nézd meg!
11 800 Ft-tól / éj
Egri Korona Borház
Cím: Demjén, 0183/5 hrsz.
Az Egri Korona Borház az egri borvidéken, Egertől 13 km-re, az egerszalóki hőforráshoz vezető úton található. A Magyarországon szinte egyedülálló technológiájú borászati vállalkozá...
vendégház, wellness hotel, SZÉP kártya
19 000 Ft-tól / éj
Aquarell Hotel****
Cím: Cegléd, Fürdő út 24.
A nyugalmat, harmóniát, és természet közeliséget árasztó, négycsillagos Aquarell Hotel**** az Alföld kapujában, Cegléden, Budapesttől mindössze 65 km-re, várja Önt. A falakat erede...
konferencia hotel, gyermekbarát hotel, szálloda, wellness hotel, Családbarát, Wellness, SZÉP kártya
14 000 Ft-tól / éj
Hotel Castello Siklós
Cím: Siklós, Baross G. u. 8.
Hotel Castello A Siklósi Vár tövében épült Hotel Castello**** az M6-os autópálya révén a fővárosból is mindössze kétórányi autózással elérhető. A Thermal Spa fürdővel közvetlen ös...
gyermekbarát hotel, élmény medence, masszázs, szolárium, játszóház, családi szoba, saját étterem, saját ingyenes parkoló, Wi-Fi
9 450 Ft-tól / éj
Alföld Gyöngye Hotel***
Cím: Orosháza-Gyopárosfürdő, Gyopárosi út 3.
Az Alföld Gyöngye Hotel*** és Konferenciaközpont az Orosháza- Gyopárosfürdői Gyógy-Park és Élményfürdőtől 800 m-re található. Csendes, nyugodt környezetben, több hektáros ősparkban...
9 500 Ft-tól / éj
Kincsem Wellness Hotel
Cím: Kisbér, Kossuth u. 69-71.
A Kincsem Wellness Hotel  Zirc, Bábolna, Pannonhalma,Mór középpontjában, Kisbéren a Bakonyalja egyik kisvárosában található. A hotel igényesen kialakított szobái és lakosztály...
konferencia hotel, gyermekbarát hotel, szálloda, wellness hotel, Családbarát, Wellness, SZÉP kártya, aromakabin, beltéri medence, finnszauna, gőzkamra, gyermek medence
Értesüljön
ajánlatainkról!
Akciós
Belföldi ajánlatok
Oxigén Hotel**** & ZEN Spa
Gyermeke garantálan élvezni fogja a kreatív kézműves foglalkozásokat.
Hotel Négy Évszak*** superior
04.20-án 19 órától élőzenével egybekötött vacsora.
Tó Wellness Hotel
Meglepetés programok (sajtkóstoló, pálinka kóstoló, borkóstoló...)
Minaret Hotel Eger***
31 500 Ft / 3 éj
Legfrissebb ajánlatok
Tó Wellness Hotel Hosszú hétvégék 3 éj
59 850 Ft-tól
Hotel Karos Spa Karosi varázs
35 800 Ft-tól
Vértes Konferencia és Wellness Hotel Húsvét
29 900 Ft-tól
Zichy Park Hotel Pünkösdi Piknik Bikácson
25 800 Ft-tól
Kék Duna Wellness Hotel Örök Ifjú csomag
11 610 Ft-tól
Fried Kastély Szálloda és Étterem Húsvét
44 970 Ft-tól
Hotel Caramell Caramell húsvét 2 éj
49 900 Ft-tól
Hotel Piroska****Bük Wellness hétköznapok
23 900 Ft-tól
Kincsem Wellness Hotel Pünkösd a Bakonyalján 2 éj
23 000 Ft-tól