video utifilm Montenegro

Montenegró

Földrajz

Fekvése, határai

Nyugaton Horvátország, északon Bosznia és Hercegovina, keleten Szerbia, délen Albánia és az Adriai-tenger határolja.

Domborzat

Montenegro európai viszonylatban viszonylag ritkán lakott hegyvidéki terület a Dinári-hegységben. Élesen leereszkedő hegyek alkotják öblökkel tagolt partját az Adria mentén. Legnagyobb öble a Cattarói-öböl, vagy másként Kotori-öböl.

A montenegrói part az Adriai-tenger délkeleti részén helyezkedik el, Horvátország és Albánia között. 260,2 km hosszú, melyből a szárazföldi part hossza 249,1 km, a szigetek partvonalának hossza: 11,1 km. A tenger gyorsan mélyül, az Adria legmélyebb pontja Montenegró partjai előtt található, 1280 m.

A parttal szinte párhuzamosan a Dinári-hegység magas vonulatai követik egymást észak-déli irányt követve sorrendben: a Njegoš, a Golija, a Durmitor, a Ljubisilja és a Javorje, ettől délre a Lovcen, a Maganik, a Sinjajevina, majd a Komovi-hegység és a Prokletije. Az északi vonulatok egyúttal a Dinári-hegység és egész Montenegro legmagasabb csúcsai. Központi hegymasszívuma a Durmitor, Montenegro legmagasabb pontjával, a Bobotov Kuk (2 522 m) csúccsal.

Sík vidék igen kevés akad az országban, mindössze a Szkadari-tó mentén illetve a Niksici-mezőségen található alacsonyabban fekvő terület.

Vízrajz

A Szkadari-tó, vagy Shkodrai-tó (Skadarsko jezero) a Balkán-félsziget legnagyobb tava Albánia és Montenegró határvidékén. Fő folyói a Lim, a Tara és a Piva. Az utóbbin víztároló épült. A Tara és a Piva összefolyásánál keletkezik a Drina.A Zeta, Bojana és a Morača nagy szerepet játszanak a mezőgazdaságban és halászatban.

Éghajlat

Délen mediterrán a klíma, melynek jellemzői a gyakori napsütéses időjárás és enyhe csapadék a nyári időszakban. Télen a tenger mentén esős az időjárás - főleg Boka Kotorska-ban. Közép-Montenegróban mérsékelt kontinentális klíma uralkodik, de erős hatása van a mediterrán éghajlatnak, köszönhetően a Bojana, Zeta és a Morača folyóknak. Északon mérdsékelt kontinentális az éghajlat, sűrű csapadékokkal, főleg az őszi és téli időszakban.

Történelem

A szláv törzsek a helyi romanizált illír lakosság maradékaival keveredve az ország területén létrehoztak egy független fejedelemséget Duklja néven a 10. században, amit 1077-ben VII. Gergely pápa független állammá nyilvánított. Duklját később a Bizánci Császárság elfoglalta, és a területen több megyét hozott létre; ezek a megyék együtt alkották a Zeta nevű provinciát. A XIII. századtól Montenegró mai területének nagy része a középkori szerb állam részét képezte. Később az Oszmán Birodalom elfoglalta a terület nagy részét.

Montenegrót 1878-ban a berlini kongresszuson ismerték el független államnak. 1910-ben Nikola fejedelem kikiáltotta a királyságot és ő lett az ország első királya. 1916-ban a király elvesztette hatalmát, amikor az Osztrák–Magyar Monarchia elfoglalta az ország területét. A központi hatalmak veresége után 1918. november 13-án a montenegrói szerb nép Nagy nemzetgyűlése kimondta a Petrović dinasztia trónfosztását, és az ország csatlakozását Szerbiához. 1918. december 1-jén kiáltották ki a Szerb-Horvát-Szlovén Királyság megalakulását, melynek Montenegró is része lett.

1941 áprilisában Montenegró olasz megszállás alá került. A háború végeztével a Josip Broz Tito vezette partizánmozgalom irányítása alatt egyesítették a jugoszláv területeket. Montenegró 1991-ig a Jugoszláv Szocialista Szövetségi Köztársaság 6 tagállamának egyike volt. Jugyoszlávia szétesése után 1992-ben létrejött a Jugoszláv Szövetségi Köztársaság, melynek két tagállama Montenegró és Szerbia voltak. 2003-ban jött létre Szerbia és Montenegró Államközössége, amely a két állam laza szövetségén alapult.

2006. május 21-én a montenegrói nép megszavazta függetlenségét, ami június 3-án lépett hatályba. Montenegró a világ 194. és egyben legfiatalabb állama.

2006. május 21-én, az EU-val három évvel korábban aláírt átmeneti egyezmény menetrendjének megfelelően népszavazást rendeztek arról, hogy Montenegró továbbra is része legyen-e Szerbia és Montenegró államszövetségnek, vagy függetlenedjen tőle. Az Európai Unió 55%-os küszöbhöz kötötte a montenegrói függetlenség lehetőségét. A referendum eredménye alapján a montenegrói lakosok 55,5%-a szavazott a Szerbiától való függetlenségre. A különválás hivatalosan 2006. június 3-án lépett életbe, az Európai Unió Külügyminiszteri Tanácsa pedig 2006. június 12-én ismerte el.

Milo Đukanović montenegrói kormányfő hívei az előzetes eredmények hallatára azonnal az utcákra vonultak, és a nemzeti zászlót lobogtatva ünnepeltek. A kormányfő célul tűzte ki az ország EU-csatlakozását Bulgáriát, Romániát es Horvátországot követve, viszont Szerbiát, Macedóniát és Albániát megelőzve. Az ellenzéki blokk politikusai már előre bejelentették, hogy a végeredmény megállapítása után kérni fogják a szavazatok újraszámlálását.

Gazdasági ágazatok

Turizmusa az ország egyik húzóágazatává válhat, kiemelkedő szépségű tengerparti üdülőhelyei: Budva, Sveti Stefan, Herceg Novi, Tivat. Az ország másik természetes gazdasági ága a halászat.Forrás: Wikipedia.

Ha a fenti cikk felkeltette érdeklődését az alábbi utazásokat ajánljuk Önnek!
[@hotelDiscount]Savo Apartmanház
Montenegro,
Tivat
Ellátás: -
Utazás
Időtartam: 8 nap / 7 éj
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.
jan.
feb.
már.
ápr.
máj.
jún.
júl.
[@saleitem]
Legolcsóbb indulás:
2015. szeptember 12.
[@catalogue_price]
28 000 Ft
Részletek
[@hotelDiscount]Hotel Bellevue Szálloda Ulcinj
Montenegro,
Ulcinj
Ellátás: -
Utazás
Időtartam: 8 nap / 7 éj
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.
jan.
feb.
már.
ápr.
máj.
jún.
júl.
[@saleitem]
Legolcsóbb indulás:
2015. december 20.
[@catalogue_price]
53 900 Ft
Részletek
[@hotelDiscount]Két keréken a világ első öko-országában
Montenegro,
Körutazás Montenegróban
Ellátás: leírás szerint
Utazás
Időtartam: 7 nap / 6 éj
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.
jan.
feb.
már.
ápr.
máj.
jún.
júl.
[@saleitem]
Legolcsóbb indulás:
2015. szeptember 21.
[@catalogue_price]
154 900 Ft
Részletek
[@hotelDiscount]Hotel Slovenska Plaza Budva
Montenegro,
Budva
Ellátás: -
Utazás
Időtartam: 8 nap / 7 éj
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.
jan.
feb.
már.
ápr.
máj.
jún.
júl.
[@saleitem]
Legolcsóbb indulás:
2015. október 03.
[@catalogue_price]
79 100 Ft
Részletek
[@hotelDiscount]Montenegro - Horvátország - Szerbia - Albánia
Montenegro,
Körutazás Montenegróban
Ellátás: félpanzió
Utazás
Időtartam: 7 nap / 6 éj
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.
jan.
feb.
már.
ápr.
máj.
jún.
júl.
[@saleitem]
Legolcsóbb indulás:
2015. szeptember 26.
[@catalogue_price]
79 900 Ft
Részletek
Iratkozz fel az utazási tippjeinkre!
Miért érdemes nálunk foglalni?
  • Megbízható, minőségi partnerek
  • Gyors, online ügyintézés
  • 22:00-ig hívható ügyfélszolgálat
  • Akár már ma utazhat
  • Több száz hazai szállás kínálata
  • Több ezer külföldi utazási ajánlat
  • Több százezer elégedett ügyfél
  • Változatos úti célok

Törökország

Foglalja le nyaralását kedvezményesen Törökországba.

Last minute utazások

Válasszon a több száz akciós utazás közül!

Kulturális körutazások

Fedezd fel távoli tájak izgalmas városait és ma is velünk élő történelmét!

Hajóutak

Fedezze fel a világot luxus körülmények között egy hatalmas tengerjáró hajón. Mindenki a fedélzetre!

SzállásOutlet Kft. | Adószám: 23686355-2-41 | MKEH: U-001481
legyen a partnerünk | adatvédelem | ászf | impresszum | rólunk - minden jog fenntartva ©2015