Videók
Ismertető

Kunszentmiklós a Duna-Tisza közén, a Kiskunság északi részén van. Északkeleten Kunpeszérrel, keleten Kunadaccsal, délkeleten Szabadszállással, délnyugaton Pestmegyével határos.

1700 hektáros határának nagy része a Solti-lapály keleti peremére esik. A jégkorszak vad és bősz viharai hozták létre a mai homokhátságot.Ajégkort követő enyhébb csapadékos időszakban alakultak ki a Duna áradásaiból rendszeresen táplálkozó kis-Dunák (Bak-ér, Füzes-ér, Nagy-ér, Kígyos), a fokok, turjánok, mocsarak, lápok, lefolyástalan laposrétek. Tízezer év múltán a 19. és a 20. század embere gátak közé kényszerítette a Duna árját. A kis-Dunák medrének felhasználásával és egyéb csatornák építésével átalakult a táj. Másodlagos szikes puszták alakultak ki. Ez határozta meg a terület sajátos sziktűrő növény-és állatvilágát,valamint az évszázadokon át uralkodó külterjes állattartást.

A város határában találkoznak a Duna menti síkság jellegzetes, szikes rétjei, időszakos vízállásai és szigetszerű, löszös, agyagos szántói, valamint a Homokhátság gyér füvű, ligetes buckái. A táj éghajlata tipikusan szárazföldi, a nyár jellemzően napsütéses, csapadékszegény.

A város és térségének egyedi természeti értéke, természetvédelmi területe a Kiskunsági Szikes Puszta, a Kiskunsági Nemzeti Park része, amely Közép-Európa második legnagyobb ilyen jellegű pusztája.

A pusztának a településhez tartozó közel 5000 ha-os területe, különleges és egyedi élővilága miatt szigorúan védett.

A várost övező tanyavilág az ide látogató vendégeknek nyújt kikapcsolódást és felejthetetlen élményt.

Látnivalók

Diószegi Emlékház

Diószegi Balázs Munkácsy-, és Székely Bertalan-díjas festőművész szülőháza a valamikori Bacsó Béla, ma Szappanos Lukács utca 2 szám alatt. Az utca bal oldalán az első ház, pici kis régi paraszti épület. Olyan, mint Diószegi Balázs és szülei. Egyszerű, kicsit szegényes, nádtetős, jellegzetes kis-kunsági parasztház.

Diószegi Balázs 1914-ben született. Korán árvaságra jutott, édesapja az első világháborúban maradt oda. Gimnáziumi tanulmányait Kunszentmiklóson végezte, rajztanára Gál Sándor volt. A főiskolán Rudnay Gyula tanítványa volt. Később újvidékre, Nyíregyháza, majd legvégül Kiskunhalasra került. Művészete itt teljesedett ki, amelynek eredményeként 1981-ben Munkácsy-díjjal tüntették ki.

A szülőházat 1981-ben alakították át emlékházzá, ahol több Diószegi Balázs által adományozott festményt állítottak ki. Az emlékház az óta sok mindent megélt. Komoly állagromlást és felújítást egyaránt. Az utóbbi néhány évben stagnált, de újra van remény, hogy a Diószegi emlékház régi fényében ragyogjon.

Az épület négy helyiségből és egy udvari pihenőből áll. Az utcafronti nagyszobában és a konyhában augusztus 20-tól Kunkovács László fotóművész alkotásai láthatók, Székely Gábor Petőfi kutató kalauzolása mellett. A kisszobában néhány ránk maradt Diószegi Balázs relikvia lesz látható, többek között a Munkácsy-díj is. De egy-egy kedvenc ruhadarabja, vagy festés közben használt eszköze is.

A negyedik helyiség raktározási célokat szolgál, hiszen az emlékház ki nem állított tárgyai között nagyon sok fontos helytörténeti témájú dolog található.

Virágh-kúria

A kúria 1820 körül épült klasszicista stílusban. Építtetője Virágh Pál a város kilencszeres főbírája, Szőnyi Virágh Mihály református püspök unokája. A sok vihart megélt épület mai formáját az 1984-es felújítással nyerte el. Előbb irodai funkciót látott el, majd 1987-től a Kiskunsági Nemzeti Park kezelésében levő múzeum. Az épülethez tartozik egy gyönyörű park, amely a fenntartó és működtető keze munkáját dicséri.

A múzeum ajtaján belépve az előtérbe érünk, ahol Virágh Gedeon 1848-as honvéd őrnagy, aradi halálraÍtélt emléktábláját láthatjuk, amely Honti László alkotása. Az előtér két oldalfalán pedig Gál Sándor egy-egy festménye.

Az előtérből balra egy XX. század eleji konyha berendezéseit láthatjuk. Cserép és fa edények színes kavalkádja várja az erre járót.

Az előtérből a kúria központi helyiségébe a nagyterembe érünk, ahol a pusztai élet és egyes foglalkozások (juhászok, gulyások, halászok, nádvágók) használati esdzközeit láthatjuk. De ugyanebben a teremben vannak kiállítva a Felső- Kiskunsági Szikes Puszta gazdag állatvilágának preparátumai is. Itt látható a Kiskunság legértékesebb és legvédettebb madara a túzok.

A nagyteremtől balra a néprajzi teremben a szövés fonás eszközei és textíliák vannak kiállítva.

A Szent Erzsébet tér felöli két teremben rendszeresen időszaki kiállítások láthatók. Itt volt látható tavaly a Szentmiklósi Mesterek című képzőművészeti kiállítás, az idén tavasszal pedig a Képes Krónikát láthatták. Szeptember 2-től ismét megrendezésre kerül a Szentmiklósi Mesterek című kiállítás.A múzeum látogatható hétfőtől péntekig 10 és 14 óra között.

A puszta és a pusztai rendezvények

A régi pásztorhagyományok felelevenítése érdekében évente megrendezik a kiskunsági pásztor- és lovasnapokat.

Kunszentmiklós környékén másodlagos szikes puszták alakultak ki, teret adva a pásztoréletnek, a homokon pedig erdő- és kertészeti gazdálkodás vert tanyát.
A változatos táj őrzője a húszéves Kiskunsági Nemzeti Park.

A védett területeken a természeti értékek mellett a történelmi, néprajzi és kultúrális értékeket is ápolják, védik. A táj vonzerejét bizonyítják a gyakran visszatérő hazai és főleg külföldi vendégek.

Itt rendezik meg immár hagyományosan a népszerű Pünkösdi Napokat. A szikes puszta legelői még ma is kedvező feltételeket nyújtanak az ősi szilaj és félszilaj állattartáshoz, elsősorban a juh- és a lótenyésztéshez. Híres az apaj-pusztai magyar félvér lovakból álló ménes. A régi pásztorhagyományok felelevenítése érdekében évente megrendezik a kiskunsági pásztor- és lovasnapokat. A rendezvényre kijelölt terület szabadon látogatható, a védett területek csak engedéllyel járhatóak. A lovas bemutatók lényege a pusztai emberek, a csikósok életformájának bemutatása, a korabeli szokások felelevenítése, az ügyesség, rátermettség bizonyítása. Mindez korhű öltözetben történik.

Néhány feladat a lovas bemutató programjából:

  • A lovak ügyességének, okosságának bizonyítása - ültetés, fektetés.

  • A csikós és a ló kapcsolata

  • Ménes hajtása, terelése lóhátról karikás ostorral

  • Fogathajtás

  • Üldözés, kendőlopás

  • Pohárvágta

Borral teli pohárral kell vágtatni egy meghatározott pályán, vigyázva, nehogy kiloccsanjon a bor. Az a győztes, aki a legtöbb bort őrzi meg a vágta végére.

Köcsögverés

A csikós szőrén üli meg a lovat, csak kantárral és karikás ostorral van felszerelve. A köcsögoszlopon 5 köcsög van. Körbe-körbe vágtázás közben kell a köcsögöket leverni a köcsögfáról .

Nyakvágó csárda

Az egykori Pest-Pétervárad közötti postaút állomása volt a szabadszállási út mellett lévő Nyakvágó csárda. Nevét az 1801-ben történt bűnesetről kapta, amikor a csaplárné nyakát szerelemféltésből elvágták.

Az épületben kisebb néprajzi gyűjtemény található. A közelben lévő bösztörpusztai génbankkal (régi magyar háziállatfajták gyűjteménye) és csárdával együtt az idegenforgalmat szolgálja. Itt rendezik meg immár hagyományosan a népszerű Pünkösdi Napokat.

Forrás: Városi Önkormányzat

Képek
Ha a fenti ajánlat tetszett, ezeket is nézd meg!
12 500 Ft-tól / éj
Thermál Hotel Balmaz****
Cím: Balmazújváros, Kastélykert u. 1-2.
Négycsillagos kastélyjellegű szállodánk, a Thermál Hotel Balmaz**** 2005 júniusától családias környezetben várja vendégeit széleskörű szolgáltatásaival a Hortobágy szomszédságában....
4 900 Ft-tól / éj
Sokoró Fogadó
Cím: Sokorópátka, Főmajor
Családias fogadónk a Pannonhalmi Tájvédelmi Körzet közvetlen szomszédságában lévő Sokorói dombok között rejtőzik egy 10 hektáros park központjában, Sokorópátka mellett. A csodás te...
fogadó, Családbarát, SZÉP kártya
11 200 Ft-tól / éj
Hotel Ginkgo****
Cím: Hódmezővásárhely, Zrínyi u. 2.
A Hotel Ginkgo**** az első Magyar Örökség Díjas Város, Hódmezővásárhely központjában, a belváros szívében, az elmúlt század elején, eklektikus stílusban épült Fekete Sas Rendezvény...
szálloda, Családbarát, SZÉP kártya, finnszauna, infraszauna, jacuzzi, asztalitenisz, fitness, gyermekkerékpár, kerékpárkölcsönzés, lovaglás, asztali etetőtszék
10 500 Ft-tól / éj
Hotel AquaTherm Zalakaros
Cím: Zalakaros, Üdülő sor 6.
  Születésnapi ajándékunk: Szállodánk 10 évvel ezelõtt nyitotta meg kapuit, és azóta több, mint 5000 kedves Vendégünk töltötte nálunk szabadságát, illetve pihente ki ...
termál hotel, szálloda, Wellness, SZÉP kártya
12 600 Ft-tól / éj
Bellevue Konferencia és Wellness Hotel****
Cím: Esztergom, Esztergom-Búbánatvölgy Őrtorony u 49.
ELHELYEZKEDÉSA szálloda az Esztergom belvárosától mintegy 5 km-re fekvő Búbánatvölgyben, a Duna-Ipoly Nemzeti Park határán található, a természet lágy ölén. A hozzánk ellátogatókat...
konferencia hotel, szálloda, wellness hotel, Wellness, szolárium
Értesüljön
ajánlatainkról!
Akciós
Belföldi ajánlatok
Oxigén Hotel**** & ZEN Spa
Gyermeke garantálan élvezni fogja a kreatív kézműves foglalkozásokat.
Hotel Négy Évszak*** superior
04.20-án 19 órától élőzenével egybekötött vacsora.
Tó Wellness Hotel
Meglepetés programok (sajtkóstoló, pálinka kóstoló, borkóstoló...)
Minaret Hotel Eger***
31 500 Ft / 3 éj
Legfrissebb ajánlatok
Tó Wellness Hotel Hosszú hétvégék 3 éj
59 850 Ft-tól
Hotel Karos Spa Karosi varázs
35 800 Ft-tól
Zichy Park Hotel Pünkösdi Piknik Bikácson
25 800 Ft-tól
Kék Duna Wellness Hotel Örök Ifjú csomag
11 610 Ft-tól
Hotel Piroska****Bük Wellness hétköznapok
23 900 Ft-tól
Kincsem Wellness Hotel Pünkösd a Bakonyalján 2 éj
23 000 Ft-tól
Fried Kastély Szálloda és Étterem Nászút egy mesebeli Kastélyban
49 770 Ft-tól
Hotel Azúr**** Kettőt fizet, hármat kap
43 900 Ft-tól
Sarlóspuszta Club Hotel Romantika csomagajánlat
16 050 Ft-tól