video utifilm Kunszentmiklós

Kunszentmiklós a Duna-Tisza közén, a Kiskunság északi részén van. Északkeleten Kunpeszérrel, keleten Kunadaccsal, délkeleten Szabadszállással, délnyugaton Pestmegyével határos.

1700 hektáros határának nagy része a Solti-lapály keleti peremére esik. A jégkorszak vad és bősz viharai hozták létre a mai homokhátságot.Ajégkort követő enyhébb csapadékos időszakban alakultak ki a Duna áradásaiból rendszeresen táplálkozó kis-Dunák (Bak-ér, Füzes-ér, Nagy-ér, Kígyos), a fokok, turjánok, mocsarak, lápok, lefolyástalan laposrétek. Tízezer év múltán a 19. és a 20. század embere gátak közé kényszerítette a Duna árját. A kis-Dunák medrének felhasználásával és egyéb csatornák építésével átalakult a táj. Másodlagos szikes puszták alakultak ki. Ez határozta meg a terület sajátos sziktűrő növény-és állatvilágát,valamint az évszázadokon át uralkodó külterjes állattartást.

A város határában találkoznak a Duna menti síkság jellegzetes, szikes rétjei, időszakos vízállásai és szigetszerű, löszös, agyagos szántói, valamint a Homokhátság gyér füvű, ligetes buckái. A táj éghajlata tipikusan szárazföldi, a nyár jellemzően napsütéses, csapadékszegény.

A város és térségének egyedi természeti értéke, természetvédelmi területe a Kiskunsági Szikes Puszta, a Kiskunsági Nemzeti Park része, amely Közép-Európa második legnagyobb ilyen jellegű pusztája.

A pusztának a településhez tartozó közel 5000 ha-os területe, különleges és egyedi élővilága miatt szigorúan védett.

A várost övező tanyavilág az ide látogató vendégeknek nyújt kikapcsolódást és felejthetetlen élményt.

Látnivalók

Diószegi Emlékház

Diószegi Balázs Munkácsy-, és Székely Bertalan-díjas festőművész szülőháza a valamikori Bacsó Béla, ma Szappanos Lukács utca 2 szám alatt. Az utca bal oldalán az első ház, pici kis régi paraszti épület. Olyan, mint Diószegi Balázs és szülei. Egyszerű, kicsit szegényes, nádtetős, jellegzetes kis-kunsági parasztház.

Diószegi Balázs 1914-ben született. Korán árvaságra jutott, édesapja az első világháborúban maradt oda. Gimnáziumi tanulmányait Kunszentmiklóson végezte, rajztanára Gál Sándor volt. A főiskolán Rudnay Gyula tanítványa volt. Később újvidékre, Nyíregyháza, majd legvégül Kiskunhalasra került. Művészete itt teljesedett ki, amelynek eredményeként 1981-ben Munkácsy-díjjal tüntették ki.

A szülőházat 1981-ben alakították át emlékházzá, ahol több Diószegi Balázs által adományozott festményt állítottak ki. Az emlékház az óta sok mindent megélt. Komoly állagromlást és felújítást egyaránt. Az utóbbi néhány évben stagnált, de újra van remény, hogy a Diószegi emlékház régi fényében ragyogjon.

Az épület négy helyiségből és egy udvari pihenőből áll. Az utcafronti nagyszobában és a konyhában augusztus 20-tól Kunkovács László fotóművész alkotásai láthatók, Székely Gábor Petőfi kutató kalauzolása mellett. A kisszobában néhány ránk maradt Diószegi Balázs relikvia lesz látható, többek között a Munkácsy-díj is. De egy-egy kedvenc ruhadarabja, vagy festés közben használt eszköze is.

A negyedik helyiség raktározási célokat szolgál, hiszen az emlékház ki nem állított tárgyai között nagyon sok fontos helytörténeti témájú dolog található.

Virágh-kúria

A kúria 1820 körül épült klasszicista stílusban. Építtetője Virágh Pál a város kilencszeres főbírája, Szőnyi Virágh Mihály református püspök unokája. A sok vihart megélt épület mai formáját az 1984-es felújítással nyerte el. Előbb irodai funkciót látott el, majd 1987-től a Kiskunsági Nemzeti Park kezelésében levő múzeum. Az épülethez tartozik egy gyönyörű park, amely a fenntartó és működtető keze munkáját dicséri.

A múzeum ajtaján belépve az előtérbe érünk, ahol Virágh Gedeon 1848-as honvéd őrnagy, aradi halálraÍtélt emléktábláját láthatjuk, amely Honti László alkotása. Az előtér két oldalfalán pedig Gál Sándor egy-egy festménye.

Az előtérből balra egy XX. század eleji konyha berendezéseit láthatjuk. Cserép és fa edények színes kavalkádja várja az erre járót.

Az előtérből a kúria központi helyiségébe a nagyterembe érünk, ahol a pusztai élet és egyes foglalkozások (juhászok, gulyások, halászok, nádvágók) használati esdzközeit láthatjuk. De ugyanebben a teremben vannak kiállítva a Felső- Kiskunsági Szikes Puszta gazdag állatvilágának preparátumai is. Itt látható a Kiskunság legértékesebb és legvédettebb madara a túzok.

A nagyteremtől balra a néprajzi teremben a szövés fonás eszközei és textíliák vannak kiállítva.

A Szent Erzsébet tér felöli két teremben rendszeresen időszaki kiállítások láthatók. Itt volt látható tavaly a Szentmiklósi Mesterek című képzőművészeti kiállítás, az idén tavasszal pedig a Képes Krónikát láthatták. Szeptember 2-től ismét megrendezésre kerül a Szentmiklósi Mesterek című kiállítás.A múzeum látogatható hétfőtől péntekig 10 és 14 óra között.

A puszta és a pusztai rendezvények

A régi pásztorhagyományok felelevenítése érdekében évente megrendezik a kiskunsági pásztor- és lovasnapokat.

Kunszentmiklós környékén másodlagos szikes puszták alakultak ki, teret adva a pásztoréletnek, a homokon pedig erdő- és kertészeti gazdálkodás vert tanyát.
A változatos táj őrzője a húszéves Kiskunsági Nemzeti Park.

A védett területeken a természeti értékek mellett a történelmi, néprajzi és kultúrális értékeket is ápolják, védik. A táj vonzerejét bizonyítják a gyakran visszatérő hazai és főleg külföldi vendégek.

Itt rendezik meg immár hagyományosan a népszerű Pünkösdi Napokat. A szikes puszta legelői még ma is kedvező feltételeket nyújtanak az ősi szilaj és félszilaj állattartáshoz, elsősorban a juh- és a lótenyésztéshez. Híres az apaj-pusztai magyar félvér lovakból álló ménes. A régi pásztorhagyományok felelevenítése érdekében évente megrendezik a kiskunsági pásztor- és lovasnapokat. A rendezvényre kijelölt terület szabadon látogatható, a védett területek csak engedéllyel járhatóak. A lovas bemutatók lényege a pusztai emberek, a csikósok életformájának bemutatása, a korabeli szokások felelevenítése, az ügyesség, rátermettség bizonyítása. Mindez korhű öltözetben történik.

Néhány feladat a lovas bemutató programjából:

 • A lovak ügyességének, okosságának bizonyítása - ültetés, fektetés.

 • A csikós és a ló kapcsolata

 • Ménes hajtása, terelése lóhátról karikás ostorral

 • Fogathajtás

 • Üldözés, kendőlopás

 • Pohárvágta

Borral teli pohárral kell vágtatni egy meghatározott pályán, vigyázva, nehogy kiloccsanjon a bor. Az a győztes, aki a legtöbb bort őrzi meg a vágta végére.

Köcsögverés

A csikós szőrén üli meg a lovat, csak kantárral és karikás ostorral van felszerelve. A köcsögoszlopon 5 köcsög van. Körbe-körbe vágtázás közben kell a köcsögöket leverni a köcsögfáról .

Nyakvágó csárda

Az egykori Pest-Pétervárad közötti postaút állomása volt a szabadszállási út mellett lévő Nyakvágó csárda. Nevét az 1801-ben történt bűnesetről kapta, amikor a csaplárné nyakát szerelemféltésből elvágták.

Az épületben kisebb néprajzi gyűjtemény található. A közelben lévő bösztörpusztai génbankkal (régi magyar háziállatfajták gyűjteménye) és csárdával együtt az idegenforgalmat szolgálja. Itt rendezik meg immár hagyományosan a népszerű Pünkösdi Napokat.

Forrás: Városi Önkormányzat

Ha a fenti cikk felkeltette érdeklődését az alábbi utazásokat ajánljuk Önnek!
Hotel Plage****
Hajdúszoboszló, Gólya zug 2-4.
10 db csomagajánlat
Legolcsóbb ajánlat:
11 900 Ft-tól
Részletek
Hunguest Hotel Répce Gold
Bükfürdő, Európa út. 3.
4 db csomagajánlat
gyermekbarát hoteltermál hotelszállodaCsaládbarátWellness
Legolcsóbb ajánlat:
26 000 Ft-tól
Részletek
Hotel Panoráma Balatongyörök
Balatongyörök, Petőfi utca 5.
1 db csomagajánlat
szállodaSZÉP kártya
Legolcsóbb ajánlat:
12 900 Ft-tól
Részletek
Martfű Termál Spa***
Martfű, Ifjúság u. 2.
5 db csomagajánlat
termál hotelCsaládbarátWellnessbeltéri medenceélmény medencefinnszaunagyermek medence
Legolcsóbb ajánlat:
14 250 Ft-tól
Részletek
Hotel Kiss****
Tata, Bacsó Béla út 54.
1 db csomagajánlat
konferencia hotelszállodaWellnessSZÉP kártya
Legolcsóbb ajánlat:
12 950 Ft-tól
Részletek
Iratkozz fel az utazási tippjeinkre!
Miért érdemes nálunk foglalni?
 • Megbízható, minőségi partnerek
 • Gyors, online ügyintézés
 • 22:00-ig hívható ügyfélszolgálat
 • Akár már ma utazhat
 • Több száz hazai szállás kínálata
 • Több ezer külföldi utazási ajánlat
 • Több százezer elégedett ügyfél
 • Változatos úti célok

Törökország

Foglalja le nyaralását kedvezményesen Törökországba.

Last minute utazások

Válasszon a több száz akciós utazás közül!

Kulturális körutazások

Fedezd fel távoli tájak izgalmas városait és ma is velünk élő történelmét!

Hajóutak

Fedezze fel a világot luxus körülmények között egy hatalmas tengerjáró hajón. Mindenki a fedélzetre!

SzállásOutlet Kft. | Adószám: 23686355-2-41 | MKEH: U-001481
legyen a partnerünk | adatvédelem | ászf | impresszum | rólunk - minden jog fenntartva ©2015